Замисляли ли сте се какво може да ни донесе владеенето

...
 Замисляли ли сте се какво може да ни донесе владеенето
Коментари Харесай

Как да превърнем владеенето на чужди езици в актив

 Замисляли ли сте се какво може да ни донесе владеенето на един или няколко непознати езици? Ученето на непознати езици е значимо – множеството от вас, най-вероятно някогашни (или настоящи) възпитаници на гимназии с проучването на непознати езици, биха се съгласили с мен. Английски, немски, френски, испански, съветски – изборът е огромен. Аз самата започнах да уча немски на 6-годишна възраст в Алианса в София. Може би някой от вас също си спомня часовете в постройката на Славейков, необятното стълбище, огромните прозорци на класните стаи, дребните чинове и скърцащия паркет.

Замисляли ли сте се в действителност каква е съответната изгода от непознатия език?

 Или казано на финансов диалект, каква е възвръщаемостта на нашата инвестиция от старания, време и пари, които влагаме в ученето на езици? В този подкаст се дискутира тъкмо този въпрос. Един от интервюираните учени Алберт Зайс приказва за негово изследване, което демонстрира, че американци, знаещи непознат език, могат да чакат приблизително 2 % по-големи годишни приходи от сънародници, които не знаят различен език. Той дава образец с 30,000 $ годишна заплата. Тези, които знаят непознат език биха могли да чакат 600 $ повече годишно. Това не звучи доста. Но в това време се загатва, че има значение за кои езици става въпрос. Американци, който приказват немски, да вземем за пример, могат да изкарват до 4% по-високи приходи.

 Вероятно резултатите също биха изглеждали по различен метод, в случай че проучването се организира в страна, където британският не е роден език. Но като цяло, това ни кара да се замислим, дали е допустимо да се пресметна изгодата и надлежно по какъв начин можем да преценим дали тя изобщо е на разположение. В същия подкаст се интервюират и четвъртокласници на частно учебно заведение в Манхатън, които учат испански и едно от децата дава отговор ето по този начин на въпроса, какво може да прави с непознатия език:

" Мога да стана проектант, който пътува по света или академик, или да стана механик или някой, който изобретява нов тип коли и печели милиони… " Защо не?

 В визиите на децата езикът не е просто учебен предмет, а познание, което ще им помогне да реализират задачите си по-късно в живота. Това ми подсети за концепцията за лоста, който разказва Кийосаки в книгата си „ Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати. “ Според Кийосаки лостът е “способността да направиш повече с по-малко ”. Това е инструмент, който ни дава преимущество пред други, в случай че умеем да го използваме. Човекът да вземем за пример употребява своя разум като лост, с цел да основава изобретения, които му дават преимущество пред животните. Кийосаки дава образец със самолета като човешко изобретение. С него можем да преодолеем хиляди километри за няколко часа. Летенето е нещо, което по природа е обещано единствено на птиците и летящите инсекти.

Но индивидът съумява да го усвои, употребявайки мозъка си като лост. Както написа Кийосаки:

" Хората, които употребяват тези средства (има се поради разнообразни средства на правилото на лоста), вървят напред, а тези, които не ги употребяват, изостават… "

 Един актуален лост да вземем за пример е интернетът. Фейсбук и Twitter нямаше да съществуват през днешния ден в сегашната си форма, в случай че интернет не беше по този начин публикуван, а потреблението на смарт телефон не беше част от всекидневието ни. Техните основатели са се възползвали от интернет като лост, с цел да осъществят своите визии. По същия метод разсъждават и децата от подкаста за непознатия език – за тях това е лост, който ще им даде преимущество по-късно.

Но по кое време можем да се възползваме от езика по този начин, че да извлечем оптималната изгода от него, да го превърнем в лост?

От една страна, владеенето на непознат език има общи преимущества за самите нас като персони. Същевременно при дадени условия той има капацитет да бъде лост. Кои са преимуществата в персонален проект?

Развиванена когнитивните качества

 Владеенето на втори език може да усъвършенства нашите когнитивни качества. В тази публикация на Том Джайкобс от Pacifik Standard се цитира едно проучване на университета в Чикаго, чийто резултати демонстрират, че хората, които приказват два езика, взимат по-рационални решения по отношение на финансите си. Учените от групата на психолога Boaz Keysar разкрили, че вторият език ни оказва помощ да се освободим от предубеждения (bias), които влияят върху рационалното взимане на решения.

 Например, страхът от евентуални загуби, който може да ни попречва да се възползваме от обещаващи благоприятни условия за възможни облаги, понижава, когато преценим инвестицията, размишлявайки за нея на непознат език. В дълготраен проект това може да бъде по-благоприятно за нашите решения по отношение на спестявания, вложения и пенсионно обезпечаване. Учените допускат, че тези резултати се дължат на това, че непознатият език разрешава по-голяма когнитивна и прочувствена отдалеченост от колкото матерния език. Освен това ученето на език е “спорт ” за нашите сиви кафези. Има проучвания, които демонстрират, че по този метод можем да противодействаме на заболявания като Алцхаймер.

Нова вероятност към света

 Когато приказваме непознат език, ние не научаваме просто граматика и лексика. Пред нас се отваря вратата към един нов чужд свят на хрумвания. С непознатия език ние държим подобаващия ключ за тази врата в ръцете си.

Лично развиване

 Чуждият език е инструмент за развиване на личността. Ние, освен добиваме нови познания, а и разширяваме хоризонта си. Още едно преимущество е, че когато приказваме непознат език, ние към този момент сме осведомени с механизмите при ученето на непознат език, тъй че можем да овладеем и други езици по-лесно. Никога не е късно. 

Докосване до друга просвета

 Обикновено пътуваме до страната или живеем там, където се приказва непознатият език. Чрез езика съумяваме да вникнем по-дълбоко в локалната просвета. Потапяме се в всекидневието, завързваме диалози и контакти. Изведнъж всичко ни се коства не чак толкоз непознато. Вникваме в особеностите, които биха останали неразгадаеми за нас, в случай че не приказваме езика.

Разглеждайки тези преимущества става забележима общата изгода да се учи непознат език. Но по кое време непознатият език придобива значимостта на лост?

 Когато научим непознат език, който можем да използваме, с цел да реализираме нашите цели в професионален проект. Ползата от това да приказваме съветски би била не изключително огромна, в случай че по-късно се окаже, че работим в британска компания. Да знаем британски е добре, само че какво ни носи това в професионален проект, в случай че най-големият ни бизнес сътрудник е компания от Италия? Така или другояче се получава бездна сред нашите умения и това, което в действителност ни би трябвало в всекидневието. Езикът, тогава към момента не е лост, а спомагателни познания без директно приложение.

 Според авторката Зигрид Луизе Гундерсен на изcледването “Language management – in multinational companies “ непознатият език в бизнес подтекст съставлява към момента най-очeвидната преграда, с която се сблъскват интернационалните бизнес сътрудници. Когато употребявате непознатия език като средство за постигането на вашите цели в бизнеса, Вие допринасяте за цялостното разрастване на капацитета му.

Научавайки езика на вашите задгранични сътрудници, ще придобиете следните преимущества:

Чувство за контрол 
 Когато не разбирате езика на вашите събеседници, вие се чувствате безсилни и изолирани от нещата, протичащи се към вас. Когато знаете езика, вие си възвръщате значително контрола над обстановката.

Директна комуникация 
 Когато ви предстоят значими диалози или договаряния, вие не се нуждаете от трети лица, които да посредничат в тази обстановка. Не сте подвластни от други – можете непосредствено да вземете нещата в свои ръце. 

Вникване в бизнес културата 
 Знаейки езика, вие разбирате какво разискват вашите бизнес сътрудници и имате опция да проникнете по-лесно в механизмите, които работят в тяхната страна и съответно компания.

Обща основа 
 Говорейки един език, вие и вашият бизнес сътрудник утвърждавате обща основа на съдействие.

Създаване на доверие 
 Това е най-важният лостов механизъм. Когато говорите езика на вашите сътрудници, създавате у тях доверие. Представете си, че вВие сте в обстановката да избирате задграничен снабдител, говорещ единствено британски и снабдител, говорещ и български?

И още нещо. Когато владеете езика на вашите бизнес сътрудници, можете да разчитате на плюс точки още през цялото време и на това, че ще бъдете уважавани и ценени за вашите умения.

Автор: Василена Петкова, коуч по бизнес немски

Инфо: www.smartmoney.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР